Placuszki z salsefii

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
350.3 kcal /
1466.5 kJ
Kalorie
7.5 gBiałko
27 gWęglowodany
24.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Placuszki: 370 – 400
  • g korzenia salsefii obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • sok z cytryny do skropienia salsefii
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cebuli
  • 45 g masła pokrojonego na kawałki
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 szczypty papryki ostrej, mielonej
  • olej do smażenia placków
  • Sos ze szpinaku: 1 – 2
  • ząbki czosnku
  • 150 g liści szpinaku, świeżych
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej salsefię, skropić cytryną, aby zachowała kolor, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i salsefię, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.
  5. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, chili i rozdrobnioną natkę pietruszki, wymieszać20 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Na patelni rozgrzać olej, formować nieduże placki i smażyć z obu stron, aż do zarumienienia.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i śmietanę, gotować10-11 min/100°C/obr. 3. Placuszki z salsefii podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polane ciepłym sosem.
Przewijanie do góry