
Plaster miodu
30.5 kcal /
127.8 kJKalorie
127.8 kJKalorie
0 gBiałko
7.9 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g cukru
- 300 g brązowego cukru
- 80 g wody
- 20 g miodu, płynnego
- 20 g syropu złocistego
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
👨🍳 Przygotowanie
- Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie pracy trybu powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego.
- Formę (17 x 17 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić na powierzchnię odporną na wysokie temperatury.
- Przygotować 1-2 łyżeczki sody, odłożyć do momentu, aż Karmelizowanie zostanie zakończone. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 80 g wody i miód, uruchomić bez założonej miarki Karmelizowanie .
- Natychmiast po zakończeniu trybu karmelizacji dodać sodę, posypując nią przestrzeń wokół noży. Całość szybko wymieszać za pomocą kopystki, do momentu aż masa karmelowa zacznie się pienić. Przełożyć natychmiast do przygotowanej wcześniej formy. Czynność tę wykonywać z zachowaniem szczególnej ostrożności, ponieważ masa karmelowa jest bardzo gorąca. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, uruchomić Mycie Wstępne /Krótkie.
- Formę z masą karmelową pozostawić do całkowitego ostudzenia i stwardnienia masy, następnie połamać masę karmelową na kawałki i przełożyć do hermetycznego pojemnika.
- Plaster miodu przechowywać w temperaturze pokojowej (patrz wskazówka) lub wykorzystać do dekoracji innych deserów.