Plecione bułki z makiem

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
194.1 kcal /
812.2 kJ
Kalorie
6.4 gBiałko
37.3 gWęglowodany
1.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Zaczyn typu poolish: 150
  • g wody
  • 150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarnagrochu (1g)
  • Ciasto właściwe: 150
  • g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku
  • 10 g miodu
  • 10 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 360 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
  • mak do posypania
  • 5 – 10 kostek lodu ½ szklanki wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę i drożdże, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do słoika z pokrywką typu twist off, lekko zakręcić. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. w ciepłe miejsce (temp. ok. 25°C), następnie odstawić na 12 godz. do lodówki.
  2. Do naczynia miksującego włożyć zaczyn, dodać wodę, mąkę, drożdże, ekstrakt słodowy, masło i sól, wymieszać2 min//obr. 5. W tym czasie dużą miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 45 min.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 równych kawałków (ok. 80 g każdy). Każdą porcję ciasta uformować w kulę, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 20 min.
  4. Każdą porcję ciasta delikatnie spłaszczyć dłońmi na nieoprószonym mąką blacie, następnie uformować wałki (dł. 45-50 cm). Dwoma palcami wskazującymi zaznaczyć na wałku ciasta punkty na ⅓ i ⅔ długości. Lewy koniec wałka przełożyć na punkt wyznaczający ⅔ długości tak, aby powstała pętla. Prawy koniec wałka przełożyć przez powstałą pętlę, następie pętlę skręcić o 180°. Wystający, prawy koniec wałka ponownie przełożyć przez pętlę i zawinąć końcówkę do dołu. W ten sam sposób uformować pozostałe bułki i ułożyć je na 2 arkuszach papieru do pieczenia. Każdą bułkę posmarować wodą za pomocą pędzelka i obficie posypać makiem. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pod koniec czasu wyrastania blachę do pieczenia włożyć do piekarnika. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku do 250°C.
  5. Ostrożnie zsunąć arkusz ciasta z 6 bułkami na gorącą blachę i włożyć do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić kostki lodu lub umieścić niską metalową formę, wlać do niej ½ szklanki wody i natychmiast zamknąć piekarnik. Zmniejszyć temp. piekarnika do 230°C. Piec ok. 15 min (230°C). Upieczone bułki przełożyć na kratkę do studzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe bułki. Plecione bułki z makiem podawać po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry