Pływające wyspy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
294 kcal /
1227.8 kJ
Kalorie
9.5 gBiałko
41.8 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Krem angielski: 450
  • g mleka
  • 6 żółtek
  • 70 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Wyspy: 30
  • g cukru
  • 6 białek
  • 1 szczypta soli
  • Podanie: 20
  • orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać7 min/80°C/obr. 4, następnie wymieszać5 min/obr. 5. Gotowy krem wlać do pucharków, w których będzie podawany, odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać4 min/70°C/obr. 1. Dodać rozdrobniony cukier, podgrzewać kolejne2 min/70°C/obr. 3.5. Wyjmować łyżką porcje białka i układać do odsączenia na wkładzie Varomy, tworząc wyspy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić5 s/obr. 7.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić rondel, odważyć do niego cukier, dodać wodę. Zagotować na kuchence, ciągle mieszając, aż do zrumienienia. Gotowy karmel od razu zdjąć z kuchenki.
  6. Na ostudzonym kremie ułożyć wyspy z białka. Posypać rozdrobnionymi pistacjami i przy pomocy łyżeczki ozdobić nitkami karmelu. Pływające wyspy podawać schłodzone.
Przewijanie do góry