Zupa krem z ciecierzycy i kalafiora
349.5 kcal /
1463.3 kJKalorie
1463.3 kJKalorie
14.4 gBiałko
43.9 gWęglowodany
17.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 700 – 800 g różyczek kalafiora (z 1 małej szt.)
- 150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 600 g wody
- 2 koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu ziołowego
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki wraz z zalewą
- 20 g syropu klonowego (opcjonalnie)
- 100 g napoju sojowego niesłodzonego
- 100 g mleczka kokosowego (opcjonalnie)
- 3 łyżki ziaren sezamu, białego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kalafior i ziemniaki, rozdrobnić5-10 s/obr. 5.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu wegańskiego, sól, pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 1.
- Dodać ciecierzycę wraz z zalewą, syrop klonowy, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać napój sojowy i mleczko kokosowe, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z ciecierzycy i kalafiora podawać na ciepło, posypaną sezamem (patrz wskazówka).