Pływające wyspy truskawkowe z sosem waniliowym z miętą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
161.8 kcal /
679.7 kJ
Kalorie
4.7 gBiałko
22.2 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos waniliowy z miętą: 300
  • g mleka w temp. pokojowej
  • 4 żółtka w temp. pokojowej
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii tylko ziarna
  • 10 liści mięty, świeżych
  • Pianka truskawkowa (pływająca wyspa): 250
  • g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 białko (patrz wskazówka)
  • sos karmelowy do dekoracji
  • sos karmelowo-kawowy do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier i wanilię, uruchomić *Zagęszczanie/80°C*.
  2. Dodać miętę, zmiksować20 s/obr. 10. Wstępnie zagęszczony sos przelać do miski, ostudzić, następnie odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier, zmiksować5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodać białko, ubijać5 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Piankę truskawkową przełożyć do innego naczynia, odstawić. Schłodzony sos waniliowy z miętą rozlać do 6 miseczek deserowych. Za pomocą łyżki uformować 6 pływających wysp z pianki truskawkowej i umieścić je w miseczkach z sosem. Pływające wyspy z sosem waniliowym z miętą podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane listkami mięty oraz sosem karmelowym (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry