Podpłomyk alzacki ze szparagami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
384.5 kcal /
1608.8 kJ
Kalorie
11.4 gBiałko
34.1 gWęglowodany
23.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 220
  • g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 120 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Dodatki: 500
  • g wody
  • 500 g białych szparagów
  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g sera koziego twarogowego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 50 g rukoli świeżej
  • 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę i sól, wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka), odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ser, dodać śmietanę, sól, pieprz i tymianek, wymieszać10 s/obr. 3.
  6. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 3-5 mm, przełożyć na blachę, piec 7 min (230°C). Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia na ok. 10 min. Na podpłomyku rozprowadzić masę serową, na niej ułożyć szparagi i rozdrobnioną cebulę. Piec 15-20 min (230°C).
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rukolę i pomidorki. Podpłomyk udekorować rukolą i pomidorkami, pokroić na kawałki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry