Podpłomyki w libańskim stylu

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
104 kcal /
437 kJ
Kalorie
2 gBiałko
11 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8g)
  • 85 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, kopystki i papieru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki przyprawy za’atar (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i 55 g oliwy, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę i ½ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. W tym czasie miskę i kopystkę natłuścić oliwą.
  3. Za pomocą kopystki przełożyć ciasto do miski, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier natłuścić oliwą.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 min).
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  7. Za pomocą dłoni natłuszczonych oliwą wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć na prostokątny podpłomyk (ok. 26 x 30 cm), odstawić.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę i odważyć do niej oliwę. Do odważonej oliwy dodać przyprawę za’atar i ¾ łyżeczki soli, wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować powierzchnię podpłomyka oliwą z za’atarem.
  9. Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż powierzchnia podpłomyka nabierze złotobrązowego koloru.
  10. Podpłomyki w libańskim stylu podawać na ciepło lub na ziemno jako przekąskę.
Przewijanie do góry