Polano bożonarodzeniowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
371.2 kcal /
1553.1 kJ
Kalorie
5.2 gBiałko
45.4 gWęglowodany
18.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopt: 6
  • jajek
  • 230 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 65 g likieru pomarańczowego do nasączenia biszkoptu
  • 35 g wody do nasączenia biszkoptu
  • Krem: 170
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i sól, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
  3. Dodać wokół motylka mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę, uformować prostokąt ok. 35 x 30 cm. Piec 12-16 min (180°C), w tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej likier i wodę, odstawić. Upieczony biszkopt odstawić na 5 min, następnie nasączyć go odważoną mieszanką likieru i wody, zwinąć razem z papierem w roladę wzdłuż dłuższego boku. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 8.
  5. Dodać masło i cukier puder, podgrzać6 min/90°C/obr. 1.5. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić na kilka minut, aby masa lekko stężała.
  6. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, usunąć papier. Biszkopt posmarować ⅓ kremu i zwinąć ponownie w roladę, przenieść na podłużny talerz. Odkroić ukośnie jeden koniec o długości ok. 5 cm i umieścić go na wierzchu rolady. Pozostałym kremem posmarować roladę, widelcem utworzyć linie tak, aby przypominały korę. Ciasto posypać cukrem pudrem. Polano bożonarodzeniowe podawać jako deser.
Przewijanie do góry