Polewa czekoladowa
434.1 kcal /
1817.5 kJKalorie
1817.5 kJKalorie
4.5 gBiałko
28.2 gWęglowodany
34.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 200 – 230 g śmietany, min. 30% tłuszczu w temp. pokojowej
- 25 g masła miękkiego
- 1 – 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, masło i kakao, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. W razie potrzeby całość wymieszać kopystką. Polewę przelać do innego naczynia.
- Polewy czekoladowej używać jako dodatku do deserów i ciast.