Polewa czekoladowa do tortu (drip)
88.4 kcal /
369.9 kJKalorie
369.9 kJKalorie
0.9 gBiałko
4.6 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki (patrz wariant)
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 10 – 30 g mleka (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać4 min/50°C/obr. 2. Sprawdzić konsystencję polewy, jeśli jest za gęsta, dodać mleko, podgrzewać kolejną1 min/50°C/obr. 2. Polewę przelać do rękawa cukierniczego, następnie odciąć końcówkę, tworząc otwór o Ø 2-3 mm. Polewy czekoladowej używać bezpośrednio po przygotowaniu do wykonania dripu na torcie.