
Polędwica wołowa z warzywami
346 kcal /
1449 kJKalorie
1449 kJKalorie
38.2 gBiałko
44.2 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g wody
- 200 g korzenia selera pokrojonego na 1 cm kawałki
- 300 g pora tylko białe części, pokrojonego w 1 cm plastry
- 600 g polędwicy wołowej przekrojonej na pół (2 kawałki, każdy ok. 300g) ½ – 1
- ¼ – ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego natka pietruszki, suszona do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. .
- Włożyć koszyczek, odważyć do niego marchewkę i seler. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego por i cukinię, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Marchewkę i seler przełożyć na wkład Varomy. Włożyć koszyczek i odważyć do niego polędwicę wołową, oprószyć solą i pieprzem, nałożyć przystawkę Varoma z warzywami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 2. Wywar wlać do głębokiego półmiska, dodać ugotowane warzywa i polędwicę wołową. Polędwicę wołową z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószoną suszoną natką pietruszki i tymiankiem (patrz wskazówka).