
Polędwica wołowa z warzywami
356.1 kcal /
1490.8 kJKalorie
1490.8 kJKalorie
33.7 gBiałko
29.9 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g wody
- 300 g marchewek pokrojonych w 5 mm plastry
- 200 g korzenia selera pokrojonego na 1 cm kawałki
- 400 g ziemniaków małych, przekrojonych na pół
- 300 g pora tylko białe części, pokrojonego w 1 cm plastry
- 300 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
- 600 g polędwicy wołowej przekrojonej na pół (2 kawałki, każdy ok. 300g)
- ½ – 1
- łyżeczka soligruboziarnistej
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, suszona do oprószenia
- tymianek, suszony do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej borowika, zalać ciepłą wodą w taki sposób, aby przykryć grzyby, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wołowinę, odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć wołowinę z każdej strony przez ok. 1 min do uzyskania złotobrązowego koloru. Odłożyć na 10 min, aby mięso odpoczęło. Natrzeć polędwicę musztardą, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma w taki sposób, aby część otworów pozostało niezakrytych, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i pomidory w oleju, dusić5 min/120°C/obr. .
- Dodać wino, wodę (patrz wskazówka), koncentrat bulionu wołowego i odsączone grzyby. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, zielony groszek i bób. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z polędwicą, gotować na parze20-22 min/Varoma/obr. 1(patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Odwinąć polędwicę z folii w taki sposób, aby zachować soki, przelać je do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego dodać płyn z gotowania polędwicy, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4.
- Polędwicę wołową podawać pokrojoną w 1,5 cm plastry z dodatkiem warzyw i sosu.