Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem
153 kcal /
640.6 kJKalorie
640.6 kJKalorie
7.8 gBiałko
20.4 gWęglowodany
7.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g masła
- 800 g cukinii nieobranej, pokrojonej na kawałki
- 500 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 300 g strączków młodego, zielonegogroszku
- 5 – 10 g liści mięty, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cukinię, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej groszek, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego dodać miętę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.