Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
153 kcal /
640.6 kJ
Kalorie
7.8 gBiałko
20.4 gWęglowodany
7.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 800 g cukinii nieobranej, pokrojonej na kawałki
  • 500 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 300 g strączków młodego, zielonegogroszku
  • 5 – 10 g liści mięty, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać cukinię, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  3. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej groszek, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1.
  4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego dodać miętę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Zupę krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry