
Polędwiczki wieprzowe w papilotach z czosnkiem i porem
365 kcal /
1524 kJKalorie
1524 kJKalorie
36.86 gBiałko
0.47 gWęglowodany
23.92 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 7 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 90 g oliwy z oliwek
- 180 g białego wina
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 350g każda)
- 100 g pora tylko białej części, pokrojonego w ok. 5 mm plastry
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, 4 ząbki czosnku, sól, dodać 50 g oliwy i 30 g wina, zmiksować10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia. Polędwiczki dokładnie natrzeć marynatą. Przygotować 2 arkusze folii spożywczej (ok. 30 x 60 cm), ułożyć na nich polędwiczki, szczelnie owinąć zawijając końce. Polędwiczki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 3 ząbki czosnku, por, dodać pozostałe 40 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić10 min/120°C/obr. .
- Dodać pozostałe 150 g wina, liść laurowy, koncentrat bulionu drobiowego i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Sos przelać do sosjerki. Polędwiczki ostrożnie odwinąć z folii, ułożyć na półmisku, pokroić w ok. 5 mm plastry.
- Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem i porem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem np. pieczonych talarków z ziemniaków.