Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
432 kcal /
1811 kJ
Kalorie
24.5 gBiałko
8.9 gWęglowodany
34.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w 1,5 cm plastry
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do obsmażenia mięsa
  • 300 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 płaska łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwiczki, odstawić.
  2. Plastry polędwiczki rozbić tłuczkiem na grubość ok. 7 mm, oprószyć ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, następnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju ok. 30 s z każdej strony. Obsmażone polędwiczki umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać olej, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, majeranek, słodką paprykę, pozostałe ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać mąkę i śmietanę, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Powstały sos przelać do sosjerki. Polędwiczki wieprzowe podawać polane sosem cebulowym, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kaszy gryczanej.
Przewijanie do góry