Polędwiczki wieprzowe w sosie z pora i tymianku z kaszą gryczaną
600.3 kcal /
2513.1 kJKalorie
2513.1 kJKalorie
29.5 gBiałko
48.3 gWęglowodany
35.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g kaszygryczanej, prażonej
- 1100 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli plus doodatkowa ilość do oprószenia polędwiczek
- 400 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 0,5 cm skośne plastry
- 200 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia polędwiczek
- 1 ½
- łyżeczki tymianku, suszonego plus dodatkowa ilość do oprószenia polędwiczek
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g pora pokrojonego w 2 mm półplastry
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną, opłukać ją pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z odważoną kaszą. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 100 g groszku i 200 g polędwiczek, oprószyć je solą, tymiankiem i pieprzem. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego pozostałe 100 g groszku i 200 g polędwiczek, oprószyć je solą, tymiankiem i pieprzem, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, por i tymianek, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 100 g wody i ½ łyżeczki soli, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, gotować1 min/100°C/obr. 1. Polędwiczki wieprzowe podawać z sosem z pora i tymianku i kaszą gryczaną jako danie główne z dowolną surówką lub surowymi warzywami.
