
Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym
352 kcal /
1472 kJKalorie
1472 kJKalorie
35 gBiałko
15 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe, purée z selera i marchewka na parze: 2
- cebule szalotki przekrojone na pół
- 400 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 250 g polędwicy wieprzowej bez białych błonek (Ø 5 cm)
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- papryka ostra, mielona do oprószenia mięsa
- 200 g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
- 200 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- Sos kaparowo-cytrynowy: 1
- ząbek czosnku
- 10 g oleju
- 50 g śmietany, 12% tłuszczu
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- ¼
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i seler, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek z selerem i cebulą szalotką. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej polędwicę wieprzową, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego marchewkę, gotować na parze25-27 min/Varoma/obr. 1(patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Opróżnić naczynie miksujące, płyn z gotowania zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowany seler z cebulą szalotką. Włożyć pusty koszyczek, zmiksować30 s/obr. 6. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego oraz dna koszyczka.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i gałkę muszkatołową, zmiksować kolejne10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 150 g odstawionego płynu z gotowania, śmietanę, startą skórkę cytryny, skrobię, sól i pieprz, zmiksować5 s/obr. 5.
- Dodać kapary. Nałożyć przystawkę Varoma z mięsem i marchewką, gotować3 min/100°C/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, mięso pokroić w plastry. Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym podawać jako danie główne, udekorowane natką pietruszki.