
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
843.6 kcal /
3529.5 kJKalorie
3529.5 kJKalorie
59.3 gBiałko
67 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 750 g batatów obranych wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 500 g cebuli szalotki w całości
- 500 g cebuli przekrojonej pionowo na pół
- 35 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
- 2 łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 ząbków czosnku
- 30 g masła
- 2 łyżki liści tymianku, świeżych
- 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ½
- łyżki musztardy Dijon
- 1 ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
- 2 polędwiczki wieprzowe w całości (po ok. 350g każda)
- Sos cebulowo-winny: 20
- g oliwy z oliwek
- 10 g masła
- 1 łyżka cukru
- 70 g wina Porto
- 70 g czerwonego wina półsłodkiego słodkiego
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 150 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bataty i szalotki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone szalotki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Plastry szalotki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone bataty. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Plastry batatów przełożyć do dużej miski, dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę soli i ¼ łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć 2 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 15 g oliwy, masło i 1 łyżkę tymianku, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. 1. 1 łyżkę zalewy czosnkowo-tymiankowej rozprowadzić po dnie naczynia żaroodpornego, następnie ułożyć w nim pionowo plastry batatów. Wierzch polać pozostałą zalewą czosnkowo-tymiankową. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 3 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia żaroodpornego.
- Dodać musztardę Dijon, pozostałe 20 g oliwy, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, paprykę, 1 łyżkę tymianku i rozmaryn, zmiksować8 s/obr. 7. Polędwiczki ułożyć w drugim naczyniu żaroodpornym i posmarować je ze wszystkich stron powstałą marynatą. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Oba naczynia żaroodporne włożyć do piekarnika. Piec 25-30 min (180°C). W tym czasie przygotować sos cebulowo-winny.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać masło, cukier i plastry szalotki, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 0.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wino, koncentrat bulionu mięsnego i wodę, odparowywać bez założonej miarki10 min/120°C//obr. 0.5.
- Po 25-30 min pieczenia, z obu naczyń żaroodpornych usunąć folię aluminiową. Piec bez przykrycia kolejne 15 min (180°C). Po tym czasie wyjąć naczynie żaroodporne z polędwiczkami. Mięso pokryć sosem cebulowo-winnym. Naczynie z polędwiczkami ponownie włożyć do piekarnika. Piec kolejne 5-10 min (180°C). Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym podawać z dodatkiem pieczonych batatów.