Pomarańczowe ciasto choinka

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
274.6 kcal /
1149.1 kJ
Kalorie
4 gBiałko
47.8 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto pomarańczowe: 60
  • g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 60 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 100 g cukru
  • 130 – 150 g pomarańczy ekologicznej, nieobranej, pokrojonej na kawałki, bez pestek
  • 2 jajka
  • 85 g jogurtu naturalnego
  • 165 g mąki pszennej
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • Lukier: 160
  • g cukru
  • 1 białko
  • 3 – 4 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 – 3 krople barwnika spożywczego, zielonego
  • perełki cukrowe, kolorowe do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Silikonową formę w kształcie choinki 3D natłuścić olejem lub masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać pomarańczę i jajka, podgrzewać3 min/37°C/obr. 5.
  3. Dodać olej i jogurt, wymieszać5 s/obr. 4.
  4. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszać15 s/obr. 3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w formie na ok. 30 min, następnie odstawić do zamrażalnika na ok. 12 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Zamrożone ciasto ostrożnie wyjąć z formy, odstawić w temp. pokojowej do rozmrożenia (min. 2 godz.).
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10.
  7. Dodać białko, sok z cytryny i barwnik, zmiksować20 s/obr. 6. Ciasto posmarować lukrem za pomocą pędzelka, udekorować perełkami cukrowymi. Pomarańczowe ciasto choinka podawać jako deser.
Przewijanie do góry