Pomarańczowe verrines

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
462.6 kcal /
1936.7 kJ
Kalorie
7.5 gBiałko
40.5 gWęglowodany
30.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruche ciasto i ciastka: 1
  • pomarańcza ekologiczna
  • 150 g wody
  • 160 g masła pokrojonego na kawałki
  • 140 g cukru
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • Krem pomarańczowy: 240
  • g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego (z 3 pomarańczy)
  • 90 g masła pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 4 jajka
  • Masa mascarpone: 3
  • jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Z pomarańczy obrać skórkę bez białych błonek.
  2. Do naczynia miksującego włożyć skórkę obraną z pomarańczy, dodać wodę, gotować10 min/100°C//obr. 1, aby pozbyć się aromatu goryczki. Ugotowaną skórkę z pomarańczy przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Puste naczynie miksujące odstawić do ostygnięcia. W tym czasie odcedzoną skórkę pokroić w cienkie paski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka, wymieszać10 s/obr. 5. ½ ciasta przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, rozgnieść dłońmi na grubość 3-4 mm.
  4. Piec 15-20 min (180°C) lub do momentu, aż ciasto będzie złotobrązowe. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić. Piekarnik pozostawić włączony.
  5. Do naczynia miksującego dodać ½ ugotowanej wcześniej skórki, wymieszać5 s/obr. 5. Ciasto pomarańczowe przełożyć na blat, rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4 mm, odstawić do lodówki na 30-40 min, ułożone na papierze do pieczenia.
  6. Ze schłodzonego ciasta wyciąć 12 ciastek (Ø 5-5,5 cm), następnie wyciąć w środku każdego ciastka koło (Ø 0,5 cm). Ciastka przełożyć na blachę razem z papierem do pieczenia, piec 12-14 min (180°C) lub do momentu, aż ciastka będą złotobrązowe. Umyć naczynie miksujące. Upieczone ciastka odstawić do ostudzenia.
  7. Do czystego naczynia miksującego wlać sok pomarańczowy, dodać masło, cukier puder, skrobię i jajka, podgrzewać9 min/90°C/obr. 3, następnie zmiksować10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, ostudzić, następnie odstawić do lodówki, aby krem zgęstniał. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  8. Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek.
  9. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać2-3 min/obr. 3.5lub do momentu, aż piana z białek będzie sztywna.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  10. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier puder, ubijać20 s/obr. 3
  11. Dodać mascarpone, ubijać ponownie20 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Dodać przygotowaną wcześniej pianę z białek, wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.
  12. Na dno 12 małych, przezroczystych szklanek (patrz wskazówka) wsypać pokruszone, podpieczone kruche ciasto, następnie wyłożyć warstwę kremu pomarańczowego i warstwę masy z mascarpone, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
  13. Pomarańczowe verrine udekorować pozostałą ugotowaną skórką z pomarańczy i wcześniej przygotowanymi ciastkami.
Przewijanie do góry