
Pomidorowy gulasz z kurczaka z fasolką szparagową
384.5 kcal /
1609.8 kJKalorie
1609.8 kJKalorie
34.8 gBiałko
54.8 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 2 cm kostkę
- 30 g sosu sojowego
- 1100 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 200 g ryżu basmati
- 200 g ryżu białego
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 450 – 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 200 – 250 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej
- 200 – 250 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na kawałki
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka czosnku, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i sos sojowy, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce aby nie ostygł. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać paprykę, rozdrobnić3-4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać zamarynowanego kurczaka, przecier pomidorowy, pozostałe 100 g wody, fasolkę, koncentrat bulionu drobiowego, oregano, czosnek mielony, paprykę słodką, paprykę ostrą, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, przemieszać kopystką, gotować15 min/100°C//obr. 1. Pomidorowy gulasz z kurczaka z fasolką szparagową podawać z ryżem jako danie główne.