Pomidory nadziewane pastą z tuńczyka
208 kcal /
870 kJKalorie
870 kJKalorie
17 gBiałko
6 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 pomidory, dojrzałe (ok. 700g)
- sól do oprószenia
- 200 g tuńczyka, w oleju odsączonego, podzielonego na kawałki
- 5 g kaparów, konserwowych odsączonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g serka kremowego podzielonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Z 4 pomidorów odciąć górną część, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i miąższ. Wydrążone pomidory oprószyć wewnątrz solą, ułożyć odwrócone na kratce lub talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, odstawić do odsączenia na ok. 10 min.
- Do naczynia miksującego włożyć tuńczyka i kapary, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serek, wymieszać5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Wydrążone pomidory wypełnić po brzegi pastą z tuńczyka, wierzch udekorować kaparami.
- Pomidory nadziewane pastą z tuńczyka podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu.