Pomidory z nadzieniem z dorsza

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
122 kcal /
514 kJ
Kalorie
13 gBiałko
10 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pomidory z nadzieniem z dorsza: 350
  • g filetów z dorsza, bez skóry świeżych
  • 350 g filetów z dorsza, bez skóry mrożonych, rozmrożonych i odsączonych
  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ½
  • łyżeczką soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 320 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 5 liści bazylii, świeżej
  • 6 pomidorów dużych, np. bawole serca malinowe
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Włożyć wkład Varomy, wyłożyć go odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, następnie odważyć na niego dorsza, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Rozdrobnioną szalotkę ułożyć na wkładzie Varomy obok odważonej ryby, całość posypać 1 łyżeczką soli i pieprzem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Ziemniaki oprószyć ½ łyżeczki soli i obłożyć liśćmi bazylii, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W tym czasie odciąć górną część (z szypułką) z
  5. 6 pomidorów,
  6. odstawić. Za pomocą łyżeczki wydrążyć z pomidorów miąższ i umieścić go na wkładzie Varomy pomiędzy kawałkami dorsza. Wydrążone pomidory oprószyć solą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, odstawić.
  7. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego na parze dorsza oddzielić od szalotki i miąższu z pomidorów, soki powstałe podczas gotowania zachować. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  8. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki i ugotowanego dorsza, dodać śmietanę, wymieszać10 s//obr. 4.Zdjąć motylek.Powstałym nadzieniem napełnić wydrążone pomidory, przykryć odłożonymi kawałkami pomidorów z szypułką.
  9. Piec 20 min (180°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące.
  10. Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną na parze szalotkę i miąższ z pomidorów, dodać soki zachowane z gotowania dorsza, zmiksować10 s/obr. 10, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C/obr. 1.
  11. Pomidory z nadzieniem z dorsza podawać na gorąco razem z sosem pomidorowym.
Przewijanie do góry