Popękane ciasteczka
86.4 kcal /
361.5 kJKalorie
361.5 kJKalorie
1.7 gBiałko
11.2 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 100 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
- 100 g cukru pudru plus dodatkowa ilość , do obtaczania ciasteczek
- 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 370 g mąki pszennej
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić3-4 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło, jajka, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny, wymieszać2 min/obr. 3.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać40 s/obr. 4. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz.
- Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki (Ø 2,5 cm), obtaczać w cukrze pudrze, odkładać na talerze, odstawić do lodówki na min. 30 min. Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Schłodzone kulki ponownie obtoczyć w cukrze pudrze, aby utworzył grubą warstwę wokół ciasta. Ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując odstępy (patrz wskazówka). Piec 13-15 min (175°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia. Popękane ciasteczka czekoladowe podawać po ostudzeniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.