
Porterówka
3362 kcal /
14076 kJKalorie
14076 kJKalorie
0.7 gBiałko
235 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g rodzynek
- 150 g cukru trzcinowego
- 3 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 650 g piwa porter (2 butelki 330 ml)
- 25 – 35 g espresso, zaparzonego
- 50 g miodu płynnego
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 20 g cukru wanilinowego
- 400 g spirytusu rektyfikowanego 96% (patrz wskazówka)
- 200 g wody mineralnej niegazowanej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rodzynki, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier trzcinowy, dodać goździki i ziele angielskie, zmielić10 s/obr. 9.
- Dodać piwo, espresso, miód i cukier waniliowy, podgrzewać5 min/37°C/obr. 1lub do momentu, aż cukier się rozpuści. Przelać do innego naczynia, za pomocą łyżki zebrać pianę, wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać piwo z przyprawami, dodać spirytus i wodę, wymieszać10 s/obr. 3. Przelać do dużego słoja (2 l), dodać odważone wcześniej rodzynki, zakręcić słój, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 dni. Umyć naczynie miksujące.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć podwójną warstwą papierowego ręcznika w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić przygotowaną dolną część przystawki Varoma. ⅓ zawartości słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na ok. 30 min, aby nalewka spłynęła do naczynia miksującego. Wymienić papierowy ręcznik na nowy i czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie dla pozostałych porcji nalewki. Nalewkę przelać do 2 butelek (0,7 l). Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie (patrz wskazówka), aby nalewka dojrzała.
- Porterówkę podawać w małych kieliszkach jako dodatek do deserów.