Portugalski crème brûlée
239 kcal /
1001 kJKalorie
1001 kJKalorie
7 gBiałko
36 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g mleka
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 60 g mąki pszennej
- 3 kawałki skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (ok. 3 x 1 cm)
- cukier trzcinowy, nierafinowany do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier i skrobię, wymieszać15 s/obr. 3.5.
- Dodać skórkę z cytryny, podgrzewać12 min/90°C/obr. 2.5. Masę przelać do 8 ceramicznych naczyń do zapiekania, odstawić do całkowitego ostudzenia. Krem w każdym naczyniu posypać łyżeczką cukru trzcinowego i skarmelizować za pomocą palnika. Portugalski crème brûlée podawać jako deser.