
Potrawka z królika i purée z batatów
717 kcal /
2999.9 kJKalorie
2999.9 kJKalorie
50.8 gBiałko
90 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g pora pokrojonego w 1-2 cm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g tuszki z królika, bez skóry pokrojonej na 6-8 cm kawałki
- 120 – 150 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 2 łyżeczkę tymianku, świeżego
- 1 łyżeczki tymianku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 500 g batatów pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego
- 200 – 250 g boczniaków, świeżych pokrojonych na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej w 1,5 cm kostkę
- 150 g rzepy pokrojonej w 1,5 cm kostkę
- 150 g kalarepy pokrojonej w 1,5 cm kostkę
- 50 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
- 150 g kapusty włoskiej pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 15 g mąki pszennej
- 240 – 250 g białej fasoli, z puszki (1 puszka), odsączonej z zalewy
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć por i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać królika, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, pieprz, rozmaryn, 1 łyżeczkę tymianku i liście laurowe. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty, oprószyć ½ łyżeczki soli. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego groszek i boczniaki, posypać pozostałą 1 łyżeczką tymianku, oprószyć pozostałą ½ łyżeczką soli, gotować na parze25 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać marchewkę, rzepę, seler, kapustę i mąkę, nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować20 min/100°C//obr. .
- Do naczynia miksującego dodać ugotowany na parze groszek i boczniaki, delikatnie wymieszać kopystką. Wyjąć i wyrzucić liście laurowe. Przełożyć do naczynia, w którym potrawa będzie podawana, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze bataty, fasolę, 100 g sosu z potrawki z królika (bez warzyw) i kurkumę, zmiksować20 s/obr. 7. W razie potrzeby przemieszać kopystką, zmiksować kolejne10 s/obr. 7. Potrawkę z królika podawać z dodatkiem purée z batatów bezpośrednio po przygotowaniu.