
Potrawka z kurczaka z warzywami
593 kcal /
2480 kJKalorie
2480 kJKalorie
41 gBiałko
60 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1300 g wody
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 100 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 300 g szparagów pokrojonych na 3 cm kawałki
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego
- 100 g pieczarek przekrojonych na pół w ćwiartki
- 60 g mąki pszennej
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire ¼
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i olej, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, seler naciowy, szparagi i groszek. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego piersi z kurczaka, oprószyć solą, odważyć pieczarki, gotować na parze33 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić w ciepłe miejsce, aby ryż nie ostygł. Warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić. Wodę z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać 600 g wody z gotowania (w razie potrzeby uzupełniając wodą), dodać koncentrat bulionu drobiowego, sok z cytryny, sos Worcestershire i pieprz, wymieszać3 s/obr. 4, następnie gotować4 min/100°C/obr. 2. W tym czasie ugotowane na parze piersi z kurczaka pokroić na 2 cm kawałki.
- Do naczynia miksującego dodać pokrojoną pierś z kurczaka i śmietanę, gotować2 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do miski z ugotowanymi na parze warzywami.
- Potrawkę z kurczaka z warzywami podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu.