Potrawka z wołowiną i papryką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
619.6 kcal /
2592.4 kJ
Kalorie
29.4 gBiałko
53.1 gWęglowodany
33.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 450 g papryki mieszanej, pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oleju
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego typu passata
  • 200 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 700 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, odważyć do dolnej części przystawki Varoma oraz na wkład Varomy papryki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 100 g cebuli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 10 g oleju, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać mięso, sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą i cukier, dusić5 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 100 g cebuli, czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać pozostałe 20 g oleju, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać przecier pomidorowy, wodę i koncentrat bulionu mięsnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć przystawkę Varoma z papryką, gotować na parze25 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane ziemniaki i paprykę przełożyć na półmisek, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego włożyć uduszone wcześniej mięso z cebulą, gotować3 min/100°C//obr. 1. Powstały mięsny sos wyłożyć na półmisek z ziemniakami i papryką. Potrawkę z wołowiną i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry