Powidła wiśniowe
592.8 kcal /
2480.4 kJKalorie
2480.4 kJKalorie
3.6 gBiałko
152.2 gWęglowodany
0.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1300 g wiśni, świeżych bez pestek
- 400 g cukru
- 1 łyżka agaru
- 3 łyżki wody
- 3 goździki
- ¼
- łyżeczki kardamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 700 g wiśni, rozdrobnić5 s/obr. 8. Wiśnie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać pozostałe 600 g wiśni, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min 30 s/90°C/obr. 2.
- Dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać10 min/95°C/obr. 2. W tym czasie do miski wlać wodę, dodać agar, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Dodać rozpuszczony agar-agar, goździki i kardamon, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać kolejne60 min/90°C/obr. 2.5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostudzenia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Powidła wiśniowe podawać jako dodatek.