Precle nadziewane serem, salami i jalapeño

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
486 kcal /
2033 kJ
Kalorie
21 gBiałko
21 gWęglowodany
54 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g sera mozzarella twardego (nie z solanki), pokrojonego na kawałki
  • 100 g salami w plastrach
  • 40 – 50 g papryczek chili jalapeño, marynowanych pokrojonych na kawałki plus dodatkowa ilość pokrojonych w plastry, do obłożenia precli
  • 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 320 g wody letniej, plus dodatkowa ilość dogotowania precli (ok. 1,5 l), patrz wskazówka
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • olej do natłuszczenia papieru do pieczenia
  • 45 g sody oczyszczonej
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania precli
  • ziarna sezamu, białego do posypania precli
  • mak do posypania precli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, salami i jalapeño, rozdrobnić10 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, masło, drożdże, cukier i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 min.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt (50 x 40 cm), następnie pokroić wzdłuż krótszego boku na 8 pasków (ok. 6 x 40 cm). Na każdym pasku równomiernie rozłożyć po 3 łyżki nadzienia, pozostawiając 2 cm marginesy z każdej strony. Dokładnie skleić ze sobą brzegi ciasta wzdłuż dłuższego boku oraz oba końce każdego wałka. Delikatnie zrolować na blacie każdy wałek, aby nadać mu ładny kształt. Ułożyć każdy wałek na kształt litery U, następnie spleść ze sobą oba końce wałka i przykleić do środkowej części, formując precle.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić olejem, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej sodę. Na kuchence w dużym garnku zagotować wodę (ok. 1,5 l, patrz wskazówka), dodać odważoną sodę. Łyżką cedzakową kolejno wkładać precle do gotującej się wody na 30 s, następnie układać je na przygotowanych wcześniej blachach. Za pomocą pędzelka posmarować każdy precel roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub obłożyć plasterkami jalapeño.
  6. Piec 13-15 min (230°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Precle nadziewane serem, salami i jalapeño podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako przekąskę.
Przewijanie do góry