
Prosty chleb mieszany
85.8 kcal /
359.2 kJKalorie
359.2 kJKalorie
2.6 gBiałko
18.1 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g wody
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 10 g miodu, płynnego
- 10 g melasy z buraka cukrowego
- 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 100 g mąki żytniej razowej plus dodatkowa ilość do oprószenia (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- olej do natłuszczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, miód, mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i przyprawę do chleba, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie dużą miskę i gliniany garnek z pokrywką (lub żaroodporne naczynie z pokrywą) natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 1 godz.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką żytnią blat. Spłaszczyć dłonią i zakładając brzegi ciasta do środka, uformować okrągły bochenek. Bochenek umieścić łączeniem do góry w przygotowanym wcześniej glinianym garnku, oprószyć mąką żytnią. Nałożyć pokrywę i odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 1,5 godz.
- Włożyć chleb w zamkniętym glinianym garnku na najniższy poziom piekarnika. Rozgrzać piekarnik z włożonym garnkiem do temp. 230°C. Piec 35 min (230°C) od momentu włożenia do piekarnika, następnie obniżyć temp. do 210°C. Ostrożnie zdjąć pokrywę garnka używając żaroodpornej rękawicy kuchennej i piec kolejne 15-20 min (210°C). Upieczony chleb wyjąć z garnka i przełożyć na kratkę do studzenia. Prosty chleb mieszany podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.