Prosty makowiec
545.2 kcal /
2282.8 kJKalorie
2282.8 kJKalorie
13.5 gBiałko
49.5 gWęglowodany
33.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
- 140 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 145 g migdałów, w płatkach
- 850 g masy makowej
- 6 jajek w temp. pokojowej
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 65 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g żurawiny, suszonej
- 50 g wiórków kokosowych
- 25 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
- 25 g moreli suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier puder do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać migdały, zmielić10 s/obr. 10. Migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masę makową i jajka, wymieszać1 min 30 s//obr. 3.5.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, śmietanę, orzechy, żurawinę, wiórki kokosowe, śliwki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać20-30 s//obr. 4. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy.
- Piec 45-55 min (180°C). Po upieczeniu ciasto zostawić w tortownicy, ostudzić, a następnie odstawić na min. 12 godz. przykryte czystą ściereczką kuchenną. Prosty makowiec posypać cukrem pudrem i podawać jako deser.