Prosty makowiec

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
545.2 kcal /
2282.8 kJ
Kalorie
13.5 gBiałko
49.5 gWęglowodany
33.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • 140 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 145 g migdałów, w płatkach
  • 850 g masy makowej
  • 6 jajek w temp. pokojowej
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 65 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 50 g żurawiny, suszonej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 25 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
  • 25 g moreli suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać migdały, zmielić10 s/obr. 10. Migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masę makową i jajka, wymieszać1 min 30 s//obr. 3.5.
  5. Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, śmietanę, orzechy, żurawinę, wiórki kokosowe, śliwki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać20-30 s//obr. 4. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  6. Piec 45-55 min (180°C). Po upieczeniu ciasto zostawić w tortownicy, ostudzić, a następnie odstawić na min. 12 godz. przykryte czystą ściereczką kuchenną. Prosty makowiec posypać cukrem pudrem i podawać jako deser.
Przewijanie do góry