Proteinowy blok twarogowy z czekoladą
341 kcal /
1427.7 kJKalorie
1427.7 kJKalorie
19.3 gBiałko
39.3 gWęglowodany
23.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g orzechów laskowych
- 220 g erytrytolu (patrz wskazówka)
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 100 g mleka
- 60 g łusek babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka)
- 60 g nasion babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 650 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 220 g czarnej fasoli, z puszki dokładnie opłukanej (patrz wskazówka)
- 220 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki dokładnie opłukanej (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 50 g orzechów, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 150 g orzechów, dodać erytrytol, zmielić15 s/obr. 10.
- Dodać czekoladę, rozdrobnić15 s/obr. 8.
- Dodać masło i mleko, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2. W tym czasie formę do pieczenia (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać babkę płesznik, ekstrakt z wanilii, twaróg i fasolę, rozdrobnić przy pomocy kopystki40 s/obr. 8. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać kopystką, oprószyć kakao i posypać rozdrobnionymi wcześniej orzechami, odstawić do lodówki na ok. 5 godz. lub na noc. Wyjąć z lodówki, odstawić do zamrażalnika na ok. 30 min (patrz wskazówka), pokroić na kawałki ok. 4 x 10 cm.
- Proteinowy blok twarogowy z czekoladą podawać schłodzony bezpośrednio po pokrojeniu i przechowywać w lodówce do 3 dni.