
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
504.8 kcal /
2111.9 kJKalorie
2111.9 kJKalorie
28.6 gBiałko
93.8 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g zielonej soczewicy, suszonej
- woda do namoczenia
- Falafele: 170
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 20 g kolendry, świeżej tylko liście
- 3 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- Warzywa i sos: 200
- g marchewki pokrojonej na kawałki
- 300 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- 300 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- 400 g wody
- 300 g różyczek brokułu
- 300 g batatów pokrojonych w 2-3 cm kostkę
- olej dogłębokiego smażenia
- 120 g liści szpinaku baby, świeżych
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 – 3 łyżeczki miodu, płynnego
- 4 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- 1 – 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
- 2 łyżki pestekgranatu (opcjonalnie)
- kolendra, świeża do dekoracji
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej soczewicę. Zalać taką ilością wody, aby soczewica była zakryta, odstawić do namoczenia na min. 2 godz. lub na całą noc. Namoczoną soczewicę odcedzić przez koszyczek i opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, natkę pietruszki i kolendrę, dodać kmin rzymski, przyprawę Ras el Hanout i sól, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Dodać opłukaną soczewicę, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 10. Z masy uformować 16 kulek (Ø ok. 4 cm), przełożyć na talerz, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Rozdrobnioną marchewkę przełożyć równomiernie do 4 misek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić4-6 s/obr. 5. Rozdrobnioną kapustę ułożyć w miskach obok marchewki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Włożyć koszyczek, odważyć do niego bataty. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma z brokułami, gotować na parze kolejne15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć falafele przez 3-4 min z każdej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone falafele wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane na parze brokuły i bataty przełożyć równomiernie do misek z marchewką i kapustą, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szpinak, ułożyć w miskach obok marchewki i kapusty, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać jogurt, miód i sok z cytryny, dodać sól, pieprz i szczypiorek, wymieszać20 s/obr. 4. Falafele przełożyć do misek z warzywami. Całość polać przygotowanym sosem, udekorować granatem i kolendrą. Proteinowy bowl z falafelami i granatem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.