Proteinowy sernik z jabłkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
216.3 kcal /
905.2 kJ
Kalorie
26.5 gBiałko
13.5 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • masło do natłuszczenia
  • 2 łyżki migdałów, mielonych
  • 20 g erytrytolu (patrz wskazówka)
  • 20 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 500 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
  • 50 g mleka
  • 50 g białka w proszku naturalnego smakowego (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 150 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • owoce jagodowe, mieszane, mrożone świeże, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. Tortownicę (Ø 20 cm) natłuścić masłem, posypać migdałami, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać erytrytol i cynamon, zmielić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać mleko, białko w proszku, jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować20 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać jabłka, przemieszać kopystką, wymieszać15 s//obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać kopystką. Piec 45-50 min (150°C). Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Proteinowy sernik z jabłkami podawać oprószony przygotowanym cynamonowym erytrytolem, udekorowany owocami.
Przewijanie do góry