Proteinowy sernik z jabłkami
216.3 kcal /
905.2 kJKalorie
905.2 kJKalorie
26.5 gBiałko
13.5 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło do natłuszczenia
- 2 łyżki migdałów, mielonych
- 20 g erytrytolu (patrz wskazówka)
- 20 g ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 500 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
- 50 g mleka
- 50 g białka w proszku naturalnego smakowego (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 150 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 1 cm kostkę
- owoce jagodowe, mieszane, mrożone świeże, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. Tortownicę (Ø 20 cm) natłuścić masłem, posypać migdałami, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać erytrytol i cynamon, zmielić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać mleko, białko w proszku, jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować20 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jabłka, przemieszać kopystką, wymieszać15 s//obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać kopystką. Piec 45-50 min (150°C). Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Proteinowy sernik z jabłkami podawać oprószony przygotowanym cynamonowym erytrytolem, udekorowany owocami.