Proziaki z masłem czosnkowym
174 kcal /
728.5 kJKalorie
728.5 kJKalorie
4.3 gBiałko
26.1 gWęglowodany
6.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Masło czosnkowe: 1
- ząbek czosnku
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- Proziaki: 520
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 400 g kefiru
- 400 g zsiadłego mleka
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i sól, wymieszać15 s/obr. 3. Masło czosnkowe przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać kefir, sodę, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat i podsypując mąką, rozwałkować na grubość 1 cm. Za pomocą szerokiej szklanki (Ø 8 cm) wykrawać okrągłe placki.
- Proziaki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni 3-4 min z każdej strony.
- Proziaki podawać na ciepło z dodatkiem masła czosnkowego.