Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
240.8 kcal /
1008 kJKalorie
1008 kJKalorie
7 gBiałko
32.5 gWęglowodany
11.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 4 czerwone papryczki chili, świeże zgniazdami nasiennymi bez, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
- 4 ząbki czosnku
- 2800 – 3200 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 2 – 4 łyżeczki soli
- 40 g oleju
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 1-2 chili, 2 ząbki czosnku, 1400-1600 g pomidorów, dodać 1-2 łyżeczki soli i 20 g oleju, zmiksować1 min 30 s – 2 min/obr. 10. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić45 min/Varoma/obr. 2i odparowywać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 1-2 chili, 2 ząbki czosnku, 1400-1600 g pomidorów, dodać pozostałe 1-2 łyżeczki soli i 20 g oleju, zmiksować1 min 30 s – 2 min/obr. 10. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, odparowywać45 min/120°C/obr. 2. Zawartość obu naczyń miksujących ostrożnie przełożyć do wyparzonych słoików typu twist-off (530 ml). Natychmiast zakręcić, odwrócić dnem do góry, odstawić do momentu, aż przecier ostygnie, następnie zapasteryzować. Przecieru pomidorowego (passaty) z chili i czosnkiem użyć do wybranego przepisu.