Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
138 kcal /
577 kJ
Kalorie
2 gBiałko
6 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liscie
  • 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście
  • 2 gałązki bazylii, świeżej tylko liście

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać pomidory, gotować40 min/100°C/obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze5 min/120°C/obr. 1lub do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym czasie wyparzyć słoiki (patrz wskazówka).
  3. Dodać sól, rozmaryn, tymianek, bazylię i pozostałe 30 g oliwy, zmiksować45 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować (patrz wskazówka).
  4. Przecieru pomidorowego z ziołami i czosnkiem (passaty) użyć do wybranego przepisu.
Przewijanie do góry