Przekładaniec cytrynowy
334.1 kcal /
1398.7 kJKalorie
1398.7 kJKalorie
6.4 gBiałko
62.6 gWęglowodany
6.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: masło ilość do natłuszczenia formy
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 20 g wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa cytrynowa: 200
- g cukru
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 420 g wody letniej
- 80 – 90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 3 jajka w temp. pokojowej
- Lukier: 100
- g cukru pudru (patrz wskazówka)
- 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 25 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać wodę, ubijać5 min/obr. 3.5.
- Dodać cukier puder, ubijać bez założonej miarki3 min/obr. 3.5.
- Dodać wokół motylka mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, delikatnie wymieszać kopystką, przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać za pomocą kopystki.
- Piec 30-40 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie przygotować masę cytrynową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i skrobię, dodać skórkę z cytryny, zmielić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, sok z cytryny, masło i jajka, podgrzewać8-10 min/95°C/obr. 4(patrz wskazówka). Naczynie miksujące wyjąć z obudowy, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min. W tym czasie ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na dwa blaty. Dolną część ciasta ułożyć ponownie w tortownicy, założyć obręcz. Lekko ostudzoną masę cytrynową ostrożnie przelać na ułożony w tortownicy spód ciasta, wyrównać za pomocą kopystki, następnie przykryć górną częścią ciasta, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i za pomocą pędzelka posmarować powstałym lukrem wierzch ciasta. Przekładaniec cytrynowy odstawić do lodówki na min. 4 godz.
- Przekładaniec cytrynowy kroić po schłodzeniu i podawać jako deser.