Przekładaniec cytrynowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
334.1 kcal /
1398.7 kJ
Kalorie
6.4 gBiałko
62.6 gWęglowodany
6.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: masło ilość do natłuszczenia formy
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 20 g wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa cytrynowa: 200
  • g cukru
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • 420 g wody letniej
  • 80 – 90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • Lukier: 100
  • g cukru pudru (patrz wskazówka)
  • 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 25 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać wodę, ubijać5 min/obr. 3.5.
  4. Dodać cukier puder, ubijać bez założonej miarki3 min/obr. 3.5.
  5. Dodać wokół motylka mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, delikatnie wymieszać kopystką, przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać za pomocą kopystki.
  6. Piec 30-40 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie przygotować masę cytrynową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i skrobię, dodać skórkę z cytryny, zmielić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać wodę, sok z cytryny, masło i jajka, podgrzewać8-10 min/95°C/obr. 4(patrz wskazówka). Naczynie miksujące wyjąć z obudowy, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 10 min. W tym czasie ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na dwa blaty. Dolną część ciasta ułożyć ponownie w tortownicy, założyć obręcz. Lekko ostudzoną masę cytrynową ostrożnie przelać na ułożony w tortownicy spód ciasta, wyrównać za pomocą kopystki, następnie przykryć górną częścią ciasta, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i za pomocą pędzelka posmarować powstałym lukrem wierzch ciasta. Przekładaniec cytrynowy odstawić do lodówki na min. 4 godz.
  10. Przekładaniec cytrynowy kroić po schłodzeniu i podawać jako deser.
Przewijanie do góry