Przekładaniec na bogato
605 kcal /
2535 kJKalorie
2535 kJKalorie
10 gBiałko
47.3 gWęglowodany
42.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cukru
- 4 batony czekoladowe, typu Kit-Kat® pokrojone na 3 cm kawałki (ok. 160g)
- 300 g ciastek Oreo®
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g serka kremowego śmietankowego, pokrojonego na kawałki
- 200 g masła orzechowego o temp. pokojowej
- 500 g mleka
- 60 g budyniu czekoladowego, w proszku bez cukru
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć batony, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ciastka Oreo®, rozdrobnić8 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 50 g masła, roztopić4 min/70°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej ciastka Oreo®, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (18 x 28 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć do dna, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 120 g śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać 100 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, dodać serek kremowy i masło orzechowe, wymieszać10 s/obr. 4, przemieszać kopystką, wymieszać ponownie10 s/obr. 4.
- Założyć motylek.Dodać ubitą wcześniej śmietanę, wymieszać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.
- Dodać ½ rozdrobnionych batoników, delikatnie wymieszać kopystką. Powstałą masę przełożyć na przygotowany wcześniej spód z ciastek, za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię, odstawić do lodówki.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać budyń i pozostałe 50 g cukru pudru, gotować6 min 30 s/100°C/obr. 2.5.
- Dodać czekoladę i pozostałe 50 g masła, ubijać30 s/obr. 2.Zdjąć motylek.Masę pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 30 min, następnie wymieszać kopystką i przelać na przygotowaną wcześniej masę z serka i masła orzechowego. Za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię, odstawić do lodówki na min. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 380 g śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać powierzchnię kopystką i posypać pozostałymi rozdrobnionymi batonikami.
- Przekładańca na bogato podawać schłodzonego jako deser.