Przystawka dla 4 osób: Quiche z serem i gruszką; Koktajl z krewetek; Poncz z Prosecco
1124 kcal /
4702.6 kJKalorie
4702.6 kJKalorie
37.4 gBiałko
72.2 gWęglowodany
62.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Quiche z serem i gruszką: 150
- g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 50 g wody schłodzonej
- ½
- łyżeczki soli plus 2-3 szczypty soli
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 200 g sera brie pokrojonego na kawałki
- 150 g seragorgonzola pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 200 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 150 g kostek boczku (opcjonalnie)
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 gruszka bezgniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki, następnie w 2 mm plastry
- Koktajl z krewetek: 600
- g wody
- 400 g krewetek, surowych, obranych małych średnich
- 1 szczypta soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 5 – 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 60 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 300 g soku pomidorowego
- 120 g ogórka pokrojonego na kawałki
- 80 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- Poncz z Prosecco i podanie: 1
- gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
- 10 g cukru
- 300 g truskawek, mrożonych (patrz wskazówka)
- 750 – 800 g wina musującego, typu Prosecco
- 300 g lemoniady (patrz wskazówka)
- 1 plaster cytryny
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 1 cm kostkę
- natka pietruszki, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać mąkę, dodać masło, wodę i ½ łyżeczki soli, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na okrąg (Ø ok. 26 cm), następnie wyłożyć nim dno i boki formy do tarty (Ø 24 cm), odstawić do zamrażalnika do momentu, aż piekarnik się rozgrzeje. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie schłodzony spód quiche’u piec ok. 5 min (180°C).
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać brie, jajka, serek kremowy, boczek, gałkę muszkatołową, pozostałe 2-3 szczypty soli i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Ostrożnie wyjąć podpieczony spód quiche’u z piekarnika, przelać na niego nadzienie, ułożyć plastry gruszki. Piec ok. 25 min (180°C) lub do momentu, aż quiche nabierze złotobrązowego koloru. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej krewetki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z krewetkami. Ustawić15 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć natkę pietruszki i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać cebulę, sok pomidorowy, ogórek, paprykę, sól i pieprz, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Sos warzywny przelać do 4 słoiczków lub szklanek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć rozmaryn, dodać cukier, zmielić10 s/obr. 9. Przesypać na mały talerzyk, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć truskawki, zmiksować30 s/obr. 10. Truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać Prosecco i lemoniadę, wymieszać10 s/obr. 2.5. Brzeg każdej szampanówki przetrzeć 1 plastrem cytryny, następnie zanurzyć w rozmarynowym cukrze, odstawić. Poncz przelać do szampanówek, odstawić. Pozostały poncz odstawić do lodówki.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Ugotowane na parze krewetki przełożyć do szklanek z warzywnym sosem, udekorować awokado. Poncz z Prosecco podawać z quiche’em z serem i gruszką pokrojonym w trójkąty i koktajlem z krewetek udekorowanym natką pietruszki jako przystawkę.