
Pstrągi z warzywami i sosem holenderskim
882 kcal /
3694 kJKalorie
3694 kJKalorie
44 gBiałko
36 gWęglowodany
59 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Warzywa i pstrągi: 750
- g wody
- 350 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 350 g warzyw, mieszanych (np. szparagów, różyczek kalafiora, marchewki), pokrojonych na kawałki
- 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 220g każdy)
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos holenderski: 50
- g wody
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 50 g białego wina
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć ½ łyżeczki soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa, oprószyć ½ łyżeczki soli, odstawić.
- Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie na wkładzie Varomy ułożyć pstrągi, skropić sokiem z cytryny (ok. 2 łyżeczki), oprószyć solą i pieprzem.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, włożyć wkład Varomy z pstrągami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować sos holenderski.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać masło, żółtka, wino, sok z cytryny, sól i pieprz, podgrzewać6 min/70°C/obr. 4. Pstrągi z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sosem holenderskim.