Zupa krem z kaszy jaglanej i kukurydzy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
1182.4 kJ /
282.6 kcal
Kalorie
6.4 gBiałko
37.1 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 130 g kaszy jaglanej
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 900 g wody
  • 600 g kukurydzy, konserwowej (ok. 2 puszki), odsączonej z zalewy
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć imbir, cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 500 g wody i przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować13 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać 400 g wody, kukurydzę, masło, sól, pieprz, słodką paprykę i kurkumę, gotować8 min/100°C/obr. 2. Następnie dodać śmietanę, zmiksować1 min 30 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę krem z kaszy jaglanej i kukurydzy podawać na ciepło.
Przewijanie do góry