
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
131.3 kcal /
549.6 kJKalorie
549.6 kJKalorie
4.7 gBiałko
22.5 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zaczyn: 150
- g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 150 g wody źródlanej przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 – 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- Ciasto właściwe: 150
- g słonecznika łuskanego plus dodatkowa ilość do posypania chleba
- 150 g wody
- 250 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
- 250 g ziaren orkiszu
- 350 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 600 g maślanki
- ¾
- łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- 10 g świeżych drożdży pokruszonych (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- 50 g miodu płynnego, np.gryczanego
- 20 g soli
- masło ilość do natłuszczenia form
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ziarna żyta, zmielić1 min/obr. 10. Mąkę żytnią przesypać do dużego słoja (0,9 l), odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1. Przelać do słoja z mąką, dodać zakwas, wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słój odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok. 25°C) na 8-12 godz., w razie potrzeby po 6 godz. przemieszać zawartość słoja łyżką. Osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej słonecznik i wodę, odstawić na 1 godz.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ziarna pszenicy, zmielić1 min/obr. 10. Mąkę pszenną przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać 250 g ziaren żyta, zmielić1 min/obr. 10. Mąkę żytnią przesypać do naczynia z mąką pszenną, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 100 g ziaren żyta, zmielić1 min/obr. 10. Mąkę żytnią przesypać do naczynia z obiema mąkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać maślankę, dodać drożdże, miód i sól, podgrzewać5 min/37°C/obr. 2. W tym czasie namoczony słonecznik odsączyć za pomocą koszyczka.
- Do naczynia miksującego dodać 300 g zaczynu (patrz wskazówka) i przygotowane wcześniej mąki, wymieszać1 min/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać odsączony słonecznik, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Ciasto zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wyrobić ponownie Ciasto /1 min 30 s. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 1-1,5 godz. W tym czasie 2 formy keksowe (20 x 10 cm) natłuścić dokładnie masłem (patrz wskazówka), odstawić.
- Ciasto przełożyć do przygotowanych wcześniej form, wygładzić wierzch dłonią zwilżoną wodą. Formy z ciastem włożyć do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godz. lub do podwojenia objętości (patrz wskazówka).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Wyrośnięte ciasto skropić wodą za pomocą butelki ze spryskiwaczem, posypać słonecznikiem. Do piekarnika wrzucić kostki lodu i natychmiast włożyć formy z chlebem na najniższą szynę piekarnika.
- Piec 45-50 min (220°C). Chleby wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z form, sprawdzić, czy są upieczone (patrz wskazówka). Studzić na kratce (patrz wskazówka). Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.