Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
450.4 kcal /
1884.5 kJKalorie
1884.5 kJKalorie
6.6 gBiałko
35.6 gWęglowodany
32.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Baza do kremu z białej czekolady: 150
- g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Nadzienie malinowe: 300
- g malin, świeżych
- 300 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 30 g cukru
- Kruszonka: 80
- g masła w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 80 g mąki pszennej
- Ciasto parzone: 250
- g wody
- 90 g masła pokrojonego na kawałki
- 10 g cukru
- ½
- łyżeczki soli
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- Krem z białej czekolady: 250
- g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- Składanie ptysiów: cukier puder do oprószenia
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, podgrzewać5 min/50°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 6 godz. (patrz wskazówka). Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać10 min/120°C/obr. 4. Nadzienie malinowe przełożyć do innego naczynia, ostudzić, odstawić do lodówki do momentu podania (patrz wskazówka). Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier i mąkę, wymieszać30 s/obr. 4. W tym czasie przygotować 2 arkusze papieru do pieczenia (ok. 40 x 40 cm). Ciasto przełożyć na jeden arkusz papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem. Rozwałkować na grubość 1-2 mm. Odstawić wraz z papierem do zamrażalnika do momentu wykorzystania (min. 30 min, patrz wskazówka). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, cukier i sól, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, wymieszać20 s/obr. 4. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, zdjąć pokrywę naczynia miksującego i odstawić na ok. 30 min, do momentu, aż zawartość naczynia miksującego ostygnie do temp. ok. 40°C. W połowie tego czasu przemieszać zawartość naczynia miksującego kopystką. Kiedy masa ostygnie, rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać jajka, wymieszać3 min/obr. 4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na przygotowaną wcześniej blachę wyciskać 12 kulek (Ø 5 cm, wys. ok. 3 cm), zachowując ok. 5 cm odstępy, odstawić.
- Masę na kruszonkę wyjąć z zamrażalnika, za pomocą foremki do wycinania ciastek (Ø 6 cm) wykroić 12 krążków. Krążkami przykryć uformowane ptysie. Piec 30 min (200°C). Ptysie przełożyć na kratkę do studzenia na ok. 15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego włożyć schłodzoną bazę do kremu z białej czekolady, dodać mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, odstawić.
- Ptysie przekroić w poprzek na ¾ wysokości. Do środka każdego nałożyć po 1 łyżeczce nadzienia malinowego, następnie wypełnić kremem z białej czekolady. Na każdy ptyś nałożyć odciętą górę. Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady podawać oprószone cukrem pudrem.