Zupa krem z kiszonej kapusty

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
88 kcal /
369 kJ
Kalorie
2 gBiałko
13 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 350 g kapusty kiszonej opłukanej i odciśniętej (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 900 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki czyku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g soku z kiszonej kapusty
  • majeranek, świeży tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kapustę kiszoną. Kapustę pokroić na 2 cm kawałki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ziemniaki, pietruszkę, seler, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, lubczyk i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać pokrojoną kapustę i sok z kiszonej kapusty, gotować45 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z kiszonej kapusty podawać na ciepło, udekorowaną majerankiem.
Przewijanie do góry