Zupa krem z kiszonej kapusty
88 kcal /
369 kJKalorie
369 kJKalorie
2 gBiałko
13 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g kapusty kiszonej opłukanej i odciśniętej (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 900 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki majeranku, suszonego
- ½
- łyżeczki czyku, suszonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g soku z kiszonej kapusty
- majeranek, świeży tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kapustę kiszoną. Kapustę pokroić na 2 cm kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, pietruszkę, seler, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, lubczyk i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 1.
- Dodać pokrojoną kapustę i sok z kiszonej kapusty, gotować45 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z kiszonej kapusty podawać na ciepło, udekorowaną majerankiem.