Pudding chia z musem jabłkowym
151 kcal /
633 kJKalorie
633 kJKalorie
3 gBiałko
19 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 275 g napoju migdałowego niesłodzonego
- 50 g syropu z agawy
- 50 g nasion chia
- 1 szczypta soli
- 250 g jabłek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać napój migdałowy, 30 g syropu z agawy, dodać nasiona chia i sól, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do 4 słoiczków lub miseczek, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać sok z cytryny, pozostałe 20 g syropu z agawy i wodę, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać cynamon, zmiksować20 s/obr. 5. Przełożyć na wierzch schłodzonego puddingu chia. Pudding chia z musem jabłkowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub odstawić do lodówki do momentu podania.