Pudding migdałowy
266.2 kcal /
1113.7 kJKalorie
1113.7 kJKalorie
7.8 gBiałko
37.3 gWęglowodany
11.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g migdałów
- 500 g mleka
- 70 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- 50 g kaszy manny
- 30 g dżemu morelowego plus dodatkowa ilość do dekoracji (ok. 6 łyżek)
- 20 – 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 12 moreli suszonych, bez pestek pokrojonych na 5 mm kawałki, do posypania
- 2 łyżki migdałów, w płatkach uprażonych na suchej patelni, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać migdały, zmielić10 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masę marcepanową, sól i skórkę pomarańczową, podgrzewać6 min/98°C/obr. 2
- Dodać kaszę mannę i zmielone migdały, wymieszać20 s//obr. 4, następnie gotować8 min/98°C//obr. 2.
- Dodać dżem morelowy i sok pomarańczowy, wymieszać15 s//obr. 4. Pudding przełożyć do 6 pucharków, do każdego dodać po 1 łyżce dżemu morelowego. Posypać suszonymi morelami i uprażonymi płatkami migdałów. Pudding migdałowy podawać jako deser, bezpośrednio po przygotowaniu.